Laddbox

Installera en laddbox till din anläggning och ladda bilen med solens energi.

Vad behöver du tänka på när du installerar en laddbox?

Vi säkerställer alltid att de leverantörer vi jobbar med som installerar elbilsladdare är certifierade elektriker. De hjälper dig hela vägen med installation. Det kan dock alltid vara bra att veta vilka typer som finns och även själv vara påläst kring sina egna behov. Nedan följer lite information som kan vara bra att veta inför ett köp.

Familj står framför sin elbil som laddar med deras villa i bakgrunden som är försedd med solceller.

Fyll i dina uppgifter nedan så återkommer vi inom 24 timmar.

leads laddbox

Intresseanmälan är helt förutsättningslös och kostnadsfri. Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag läst integritetspolicyn.

Varför behöver du en laddare till din elbil?

De vanliga eluttagen i din villa som på fackspråk kallas schuko-uttag är inte dimensionerade för att ladda elbilar. En sådan lösning bör endast vara temporär. För att ladda upp ett elbilsbatteri krävs det en hög effekt vilket medför en högre belastning som dina vanliga eluttag inte är optimerade för. En så hög effekt kan leda till att proppen går eller i värsta fall brand.

Vilken effekt behöver du på din elbilsladdare?

Effekten och därmed också möjligheten att kunna ladda din bil snabbare beror på din huvudsäkring. En box som kan ladda 3,7 kW går bra att installera på 16A enfas vilket är ett alternativ som funkar för de allra flesta. Det är nämligen så att de vanligaste säkringarna i villor ligger på 20A eller 25A. Med en 3,7 kW box laddar du cirka två mils bilkörning i timmen. Har du en laddhybrid så är den fulladdad på morgonen men många av dagens elbilar har en räckvidd på mellan 30-40 mil och över en natt laddar du ungefär 20 mil. Har du eller planerar du köpa en elbil rekommenderar vi därför en enhet på minst 11 kW. Då får du ett framtidssäkrat alternativ och du blir mer flexibel och slipper ladda så ofta även om du inte kör så många mil per dag. I nedan uppställning framgår effekt och strömstyrka vid olika förutsättningar.

Strömstyrka Effekt (vid enfas) Effekt (vid trefas)
16 ampere 3,7 kW 11 kW
32 ampere 7,4 kW 22 kW
Bild av ett typ 2 uttag på laddkabel till elbil som är standard på de flesta elbilar i världen och alla elbilar i Europa.

De laddboxar som finns på den svenska marknaden idag har så kallade typ 2 uttag (se bild) som både stödjer enfas och trefas. Det kan vara bra att veta beroende på vilken elbil du har eller planerar att köpa. Vissa elbilar från USA eller Asien kan ha andra uttag.

Snabba & Pålitliga

Vi återkommer alltid inom 24 timmar efter att du fyllt i formuläret.

Var ska du placera din laddbox?

Det enkla svaret på vart du skall placera laddaren är på en vägg nära din elcentral och din parkeringsplats. Finns det ingen bra vägg för montage av boxen kan du behöva en stolpe att montera den på. Naturligtvis finns det andra faktorer som spelar in som vi vill tipsa dig om att ta i beaktning.

Avståndet mellan parkeringsplatsen och elcentralen

Det är en fördel att placera boxen nära din parkeringsplats men har du långt avstånd till din elcentral kommer det innebära att du istället får dra längre kablage till elcentralen. Det går att kompensera för med en längre laddkabel. Standardmått på dessa kablar ligger mellan 5 och 7 meter men det finns kablar upp till 20 meter. Det är en fördel ur bekvämlighetssynpunkt att kunna ladda bilen där den vanligtvis står vilket bör vara din utgångspunkt. Blir det svårt att montera en box nära den platsen är det värt att investera i en längre kabel. Dessutom blir installationen dyrare om elektrikern behöver dra längre kablar och borra genom väggar för att koppla samman elbilsladdare med elcentral.

Bild på elbilsladdare som är monterad på husfasad bredvid elbil.

Internetanslutning

En annan viktig faktor för placering av boxen är att det måste finnas en internetanslutning. De flesta typer idag har Wi-Fi anslutning och då behöver ditt nätverk vara tillräckligt starkt på platsen för montage. Vissa enheter har uttag för Ethernet kabel eller möjlighet till 4G uppkoppling vilket kan vara ett alternativ om Wi-Fi inte fungerar på platsen.

Skyddande plats

Dagens laddboxar är alla utformade för att vara väderbeständiga och klara både regn, snö och kallare temperaturer. Det finns såklart faktorer som förlänger livslängden. Finns det möjlighet att placera den i en carport eller under ett utskjutande tak eller i ett garage så är det såklart att föredra. Ett varmgarage är den mest optimala platsen då det även förlänger livslängden på bilens batteri och räckvidden efter varje laddsession.

Val av laddbox

Förutom effekt som en viktig faktor så finns det ett flertal funktioner på vissa laddare som underlättar din laddning. Smarta boxar laddar din bil när elpriset är som lägst. Vi rekommenderar att du har ett rörligt elavtal som innebär att du köper el till det faktiska priser som gäller för stunden. Detta är även en nödvändighet om du har eller skall installera solceller. Då kommer du kunna styra laddningen utifrån när elpriset är som billigast. Kommer du exempelvis hem på kvällen och skall ladda bilen efter jobbet kommer elpriset att vara mycket högre än senare på kvällen då efterfrågan på el är som högst efter arbetstid när många lagar mat och på så viss utnyttjar mer energi. På natten är priset som lägst vilket din laddare kommer känna av. Därför kan du plugga in din laddare till bilen direkt när du kommer hem varpå laddaren kommer avvakta laddstart tills priserna gått ner. När elrpiset sjunker på natten kommer din box starta igång laddningen och lagom tills du ska köra iväg morgonen därpå kommer du ha en fulladdad bil som laddats till billigast möjliga kostnad. Har du både solceller och solcellsbatteri kommer du vara mindre beroende av elpriserna då du kan utnyttja det fulladdade batteriet att ladda bilen med. På vintern när solcellerna inte ger lika mycket energi kan du dock behöva utnyttja elnätet för laddning. Även om du inte har solpaneler rekommenderar vi därför att du har ett rörligt elabonnemang när du skall ladda din elbil hemma. Låt din elbilsladdare anpassa effekten efter dina förutsättningar. Genom lastbalansering kan din laddbox anpassa effekten efter övriga elektriska produkter i ditt hem. Har du en värmepump och en tvättmaskin som är igång samtidigt kan det vara så att ditt elnät blir överbelastat om du även börjar ladda elbilen. Genom lastbalansering anpassar enheten effekten efter förutsättningarna och går ner i laddeffekt så länge du har andra elkomponenter igång som kräver en högre effekt. Lastbalansering är ett tillval på vissa laddare. Välj en smartladdare som kan anpassa laddning efter elpriset och även anpassa effekten efter behovet. Dessa är de viktigaste funktionerna vi tycker att du skall överväga på just din box.

Share by: