Solceller & växelriktare

Vilken typ passar ditt tak? Vi hjälper dig att ta reda på mer och vilka produkter som våra leverantörer kan erbjuda dig.

Olika typer av solceller

Monokristalina solceller baserade på kisel är den typen av solpaneler som dominerar marknaden och det är den produkten som rekommenderas för villor och som de flesta leverantörer jobbar med. Anledningen till detta är att villor har en begränsad yta att montera på. Därmed behövs det oftast solpaneler med en lite bättre verkningsgrad.  Verkningsgraden ligger på runt 15-22%. Du kan förvänta dig en livslängd på ca 25 år där verkningsgraden då minskat till ungefär 80% av den ursprungliga. Nedan finner du ett exempel på hur en monokristalin panel kan se ut på ett tak.

Bild av ett hustak monterat med monokristalina solceller.

Fyll i dina uppgifter nedan så återkommer vi inom 24 timmar.

Leads solceller

Intresseanmälan är helt förutsättningslös och kostnadsfri. Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag läst integritetspolicyn.

Polykristalina solceller också av kisel är ett något billigare alternativ men prisskillnaden mot monokristalina har på senare tid minskat varför den också blivit mindre populär . Tillverkningsprocessen för denna typ har historiskt varit enklare men med teknikens framfart har monokristalina solpaneler kunnat tillverkas på ett mer effektivt sätt varför processerna numera är nästan likvärdiga ur ett kostnadsperspektiv. Färgen är mer blåaktig än svart vilket också är en orsak till den lite lägre verkningsgraden som ligger mellan 15-17% på dessa moduler. Verkningsgraden efter 25 år minskar även på dessa solceller till ca 80%. Har du en stor yta att montera direkt på marken kan detta fortfarande vara det bästa alternativet. Vanligtvis rekommenderas dock inte denna typen av paneler att monteras på villatak. Bilden visar hur polykristalina solpaneler ser ut på ett tak.

Tunnfilmssolceller är som det låter på namnet tunnare som faktiskt går att göra böjbara. De har låg materialåtgång men har en helt annan tillverkningsprocess än övriga paneler och en anläggning vilken skall producera motsvarande energimängd som en poly- eller monokristalin anläggning blir generellt sett dyrare då det är en lägre verkningsgrad. Estetiskt kan dock detta alternativ vara tilltalande då de kan limmas direkt på takpannorna. Bilden visar hur dessa solceller skulle kunna se ut på ett tak men med flexibiliteten i dessa paneler kan utseendet variera stort.


Framtidens solceller är inte långt bort och det som ligger närmast och faktiskt redan är ute på marknaden är paneler integrerade i takmaterialet och fungerar alltså både som tak och energiproducent. Utvecklingen på detta område går snabbt framåt och även dessa kommer vara mer estetiskt tilltalande då de blir en del av taket. Lite längre bort på tidshorisonten hittar vi perovskitsolceller som också har tunna och böjbara egenskaper. Forskare har konstaterat att det finns möjligheter att nå verkningsgrader så högt som 66%. Dessvärre har utvecklingen en bit kvar här då de dras med stabilitetsproblem och för höga blyhalter. En annan typ som det forskas mycket kring idag är nanotrådsbaserade solpaneler, även dessa har en stor potential att kunna leverera en hög verkningsgrad med låg materialanvändning. Det pågår forskning för att hitta den bästa utformningen av dessa trådar. Dye-sensitized är en annan typ som det också forskas mycket kring. De har låg materialkostnad men har inte heller en tillräckligt hög verkningsgrad för att vara lönsamma idag.

Bild av ett hustak monterat med polykristalina solceller.

Polykristalina solceller

Bild av ett hustak monterat med tunnfilmssolceller, framtidens solceller.

Tunnfilmssolceller

Vilka solceller ska jag välja?

Ring oss för att ta reda på mer och vilken typ som passar på ditt tak.

Så väljer du rätt solceller

På de flesta villataken idag är det nästan uteslutande monokristalina solceller som monteras. Det är också den typen av paneler som vi rekommenderar. Men det finns såklart undantag om man exempelvis har en väldigt stor yta och inte kräver så mycket effekt. Vi hjälper dig fram till det bästa alternativet med de förutsättningar du har på din tomt och ditt tak.

Bild av kvinna som funderar framför dator över beslut om investering i solceller.

Växelriktare är anläggningens hjärta och är en avgörande del i att systemet fungerar som det ska. 

När man betraktar en solcellsanläggning utifrån ser man endast  panelerna som sitter på taket. Men till varje installation behövs en växelriktare för att systemet skall fungera. Den ström som produceras i solcellerna kallas för likström. Den behöver omvandlas till växelström för att kunna nyttjas i ditt hus. Detta arbete utför växelriktaren samtidigt som den säkerställer att solcellsmodulerna belastas optimalt. En växelriktare av sämre kvalité gör att att du kan få energiförluster i omvandlingen.

 De leverantörer vi jobbar har växelriktare av hög kvalité med upp till 98 procents verkningsgrad. För att de skall kunna leverera en så pass hög verkningsgrad behövs driftsoptimerare. Vid inkoppling av ett större system kan du behöva flera optimerare vilket ger en större flexibilitet. Då kan flera grupper av solpaneler optimeras separat för att få ut full kapacitet av systemet. Utifrån storlek på din anläggning behöver växelriktarens kapacitet också anpassas. ta kontakt med oss så berättar vi mer om vilka produkter våra leverantörer erbjuder!

Share by: